TRABZON'A 300 MİLYON LİRA, RİZE'YE NE KADAR?

Trabzon'un 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları nedeniyle 300 milyon lira yatırım bütçesi alması, organizasyonun neden tek bir ille sınırlı tutulduğu sorusunu akıla getiriyor.

Haber: Turgay Ayhan

Avrupa Olimpiyat Komitesi (EOC) tarafından organize edilen Avrupa Olimpik Gençlik Oyunları (EYOF) olarak adlandırılan ve 2011 yılında Trabzon’da başlayacak olan organizasyon için Trabzon’un 2010-2011 yılları için devletten 300 milyon lira yatırım bütçesi aldığını belirten Demokrat Parti Rize İl Yönetim Kurulu üyesi ve İşadamı Aziz Vanlıoğlu, bu önemli organizasyonda Rize’nin neden yer almadığını merak ettiğini ifade etti.

Ankara’da Trabzon Vakfı tarafından düzenlenen bir  toplantıya katıldıklarını ve bu toplantıda sunulan slayt gösterisinde 300 milyon liralık yatırımın projelerini izlediklerini ifade eden Vanlıoğlu, “Trabzon, 2011 Olimpiyatları için İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan sonra 5. bir büyük kent organizasyo nunu yapacaklar. İzlediğimiz tanıtım slaytında Of’tan Beşikdüzü’ne kadar Trabzon’un tüm ilçelerine yayılan yatırımları gördük. Yeni jimnastik salonu, ikinci bir olimpik yüzme havuzu, havaalanının modernizasyonu, 10 bin kişinin konaklayabileceği yurtlar, atletizm pisti gibi 300 milyon liranın harcanacağı yatırımlar dizisi… Trabzon 300 milyon lira ile 81 vilayetin neredeyse bütçesini almış oldu. Ancak düzenlenecek Olimpik etkinlikler Of’tan öteye geçmiyor. Rize bu önemli organizasyondan faydalanamaz mıydı? Bizim otelcimize, lokantacımıza, esnafımıza da biraz hareket kazandırılamaz mıydı?” şeklinde konuştu.

Organizasyonda 49 ülkeden 4 bin sporcunun kente geleceğini ve 9 branştan oluşan spor dallarında müsabakaların yapılacağını söyleyen Vanlıoğlu, sadece bisiklet parkurunun Rize’den geçeceğini ve bununda Rize’ye bir katkı sağlamayacağını ifade etti.

Gösterilen slaytta dikkatini çeken bir noktanın da takılan şapkalarda ÇAYKUR reklamlarının olması olduğunu söyleyen Vanlıoğlu, “Şapkaların maliyeti ÇAYKUR’dan çıkıyor da neden bu olimpiyat pastasının diliminden Rize’ye ufak da olsa bir pay verilmiyor? Böyle bir organizasyonun gerçekleştirileceğini Rizeli vekillerimiz hiç mi duymadı, neden bu yatırım ve tanıtım fırsatı Rize, Giresun yada Artvin gibi illeri de kapsamayarak sadece Trabzon’a bırakıldı? Rize ile Trabzon arası 45 dakika, Of’ta organizasyon düzenlenecekken neden Rize’de de bir tane düzenlenmiyor?” şeklinde konuştu.

Başbakanımızın Rizeli olmasına rağmen büyük yatırımların Rize’ye alınmadığını söyleyen Vanlıoğlu, “Başbakan Erdoğan Rize’ye stadyum yapılacağı zaman bunu Rizeli işadamlarının yapmasını istemişti ve işadamlarımız da yaptı stadyumu. Ancak Akyazı Projesinin de Trabzonlu işadamları tarafından yapmasını istemişti ama şimdi TOKİ yapacak projeyi. Trabzon sahilinde 600 bin dönüm denizde dolgu alanı yapılarak TOKİ tarafından Akyazı Projesi hayata geçirilecek. Bu tesis içinde stadyum, otogar ve yeni sosyal alanlar olacak. Madem Başbakanımız Trabzon’a bu kadar yatırım yapıyor, kendi memleketinde de liman ile İslampaşa’yı dolgu ile birleştirerek içinde havaalanı ve yeni bir limanı olan yepyeni bir Rize yapsın. Ama bunun için de Rize milletvekilllerinin proje hazırlayıp Başbakan’a bir şey sunmaları gerekir. Bizimkiler sadece uyuyor.” dedi.

Vanlıoğlu son olarak, geçtiğimiz aylarda Türkiye’de düzenlenen ve Dünya ikincisi olduğumuz FİBA Dünya Basketbol Şampiyonası’nın İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri’de gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Böyle önemli bir organizasyon 4 ile paylaştırıldı. Dünya Kupası düzenlendiğinde o ülkedeki çeşitli şehirlere paylaştırılıyor. Neden Türkiye’nin olimpiyat düzeyinde düzenleyeceği ilk spor organizasyonu sadece tek bir ille sınırlı tutuluyor, merak ediyorum.” şeklinde konuştu.