Terleme Botoks Ne İşe Yarar?

Terleme doğal bir vücut aktivitesi olarak vücudun tuz, su ve ısı dengesini sağlar. Normal miktardaki terleme dahi kişinin ciddi sıkıntılar yaşamasına neden olur. Terlemenin azaltılması amacıyla sürme ya da sıkma yoluyla deri yüzeyine uygulanan farklı ürünlerden yararlanılabilir. Ancak aşırı terleme sorunu yaşayan kişilerde bu ürünlerden faydalanılamayacak kadar fazla terleme yaşanır.

Terlemenin fazla olduğu bölgeler kişi özelinde değişiklik gösterebilir. Bazı kişiler aşırı koltuk altı terlemesi nedeniyle gün içinde birkaç kez kıyafet değiştirmek zorunda kalabilirler. Bazı kişiler ise ellerindeki aşırı terleme nedeniyle insanlarla tokalaşmaktan kaçınabilirler. Terleme botoks tedavisi genellikle koltuk altı ve el terlemesi sorunu yaşayan kişiler tarafından talep edilir. Bazı kişiler ise vücutlarının her tarafının normal kabul edilenden daha fazla terlemesinden şikayetçidirler.

Botulinum toksini enjeksiyonuna dayanan botoks, aşırı terleme tedavisi için tercih edilebilecek en etkili yöntemlerden biridir. Aşırı terleme sorununun giderilmesi amacıyla terleme botoks tedavisine başvuranların sayısı giderek artmaktadır. Koltuk altı terleme tedavisi için FDA onaylı bir yöntem olan botoks enjeksiyonu el ve ayak tabanlarına da uygulanabilen bir yöntem olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle aşırı terleme sorununun tedavi edilmesi ve ter bezlerinin normal seviyede çalışmasının sağlanması için terleme botoks yöntemine sıklıkla başvurulur.

Botoks Terlemeyi Nasıl Önler?


İnsan vücudundaki ter bezlerinin normal olarak kabul edilenden fazla çalışması sonucu cilt yüzeyine salınan ter miktarının fazla olması aşırı terleme olarak adlandırılır. Aşırı terlemenin sürekli ve şiddetli olması, kişinin günlük yaşamını olumsuz derecede etkileyen önemli bir etkendir. Vücutta ısıyı düzenlemek için ihtiyaç duyulandan çok daha fazla ter üretilmesi aşırı terleme sorununun en belirgin özelliğidir. Genellikle koltuk altları, ayak tabanları, avuç içleri ve alın terleme bölgeleri arasında yer alır. Terleme, kişinin sık sık kıyafet değiştirmesine neden olabileceği gibi terleme olan bölgelerde bakteri üremesi kolaylaşacağından rahatsız edici bir koku ortaya çıkarak kişinin sosyal ve fiziksel hayatının olumsuz yönde etkilenmesi söz konusu olabilir. Ellerinde fazla terleme sorunu olan kişiler el temasından ve tokalaşmaktan kaçınabilir, sosyal yaşamdan uzaklaşabilirler.

Aşırı terlemenin nedenleri arasında stres, tiroid bezinin aşırı çalışması, menopoz, şişmanlık, uyarıcı ilaçlar, böbrek üstü bezi hastalıkları, kan şekeri düşüklüğü, kanser tedavisinde kullanılan birtakım ilaçlar ile hormonlar sayılabilir. Aşırı terleme şikayeti yaşayan hastalarda sorunun altındaki neden araştırılır. Sorunun saptanamaması halinde sempatik sinir sisteminin doğuştan fazla çalıştığı kabul edilir.

Botoks enjeksiyonu yapılan bölgede ter bezlerinin harekete geçmesini sağlayan kimyasalın serbest kalması engellenir. Terleme botoks tedavisi ortalama 4 ila 6 ay arasında etkisini korur. Bu sürenin sonunda terleme botoks yenilenerek etki süresinin devam etmesi sağlanabilir.

Terleme Botoks Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Aşırı terleme günlük hayatta kadınların ve erkeklerin karşılaştığı ortak sorunların başında gelir. Sosyal hayat ve psikolojik durum üzerinde olumsuz etkileri olan aşırı terleme tedavi edilerek çözümlenebilen bir sorun olma özelliğine sahiptir.

Terleme botoks tedavisinde uygulama yapılması gereken bölge kişi özelinde belirlenir. Lokal anestezi yoluyla uyuşma sağlandıktan sonra aşırı terleme sorununun yaşandığı bölgeye botoks enjeksiyonu yapılır. Botoks tedavisi genellikle terlemenin yaygın olduğu el, ayak ve koltuk altı bölgesinde tercih edilir. Terleme botoks tedavisinin etkisi ortalama 4 ila 6 aydır. Yaklaşık 15 dakika süren terleme botoks tedavisi belirli aralıklarla tekrar edilebilir. Uygulamanın ardından kişiler herhangi bir kesinti yaşamadan günlük hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Enjeksiyon bölgesinde hafif şişlik ve morluk görülebilir. El ve ayaklara yapılan uygulamaların ardından geçici kas güçsüzlüğü yaşanması olasıdır.

Aşırı terleme botoks tedavisi uygulanan kişiler yaşam kalitelerinin olumsuz etkilenmesine neden olan sorunun ortadan kalkmasıyla birlikte sosyal yaşamlarında daha güvenli ve daha rahat bir şekilde hareket etmeye başlayabilirler. Aşırı terleme sorunu yaşayan kişilerde görülebilen içine kapanıklılık, iletişim kopukluğu, insanlardan uzak kalma isteği gibi sorunlar terleme botoks tedavisi sonrası kişinin öz güveninin yerine gelmesiyle birlikte ortadan kalkar. Aşırı terlemenin, insan vücudunda bulunan ancak üzerinde durulmamış olan hastalıkların tetikleyici nedeni olma özelliği de taşıyabilir. Tedavi süreci ise bu problemler doğmadan temelde çözüm sağlamayı amaçlar. Tedavi sürecinde kötü koku oluşmasına neden olan ter bezlerinin kontrol altına alınmasıyla kokunun ortadan maksimum seviyede kaldırılması sağlanır.

Terleme botoks enjeksiyonunun uygulama bölgesindeki etkinliği ortalama 2 ila 4 gün içinde başlar. Uygulamanın başarı oranı son derece yüksektir. Ortalama etki süresi 4 ila 6 ay arasında değişmekle birlikte tekrarlayan terleme botoks enjeksiyonuna bağlı olarak terleme botoks tedavisinin etki süresi daha da uzayabilir. Gebelere, emzirme dönemindekilere, Myastenia Gravis hastalığı ve Eaton-Lambert sendromu olanlara, motor nöron hastalarına terleme botoks tedavisi uygulanmaz.

Botoks terleme tedavisinde sık kullanılmasının yanı sıra kozmetik amaçlarla başvurulan medikal estetik prosedürlerden biridir. Terleme botoks ve lipoliz başta olmak üzere medikal estetik kapsamındaki tüm ihtiyaçlarınız iile ilgili olarak Uzman Dr. Şafak Göktaş ile iletişime geçebilirsiniz.