Taban fiyatın olmadığı bir tasarının içi boştur

BBP Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta, RTEÜ' nun yapmış olduğu çalışma sonucu Bakanlığa gönderdiği Çay Kanunu Tasarısında, taban fiyat uygulamasının bilerek veya bilmeyerek unutulduğunu söyledi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) tarafından hazırlanarak Tarım Bakanlığı'na gönderilen Çay Tasarısı ile ilgili açıklama yaptı.

Hazırlanan tasarının içeriğinin bilinmediğini ve Rize Milletvekillerinin de bu konuda açıklama yapmadıklarını belirten Usta, "İyi veya kötü Üniversitemiz bir tasarı yaptı ama Vekillerimiz bunu hiç sahip çıkmayacak. Çünkü içeriğini bildikleri için, tasarıda taban fiyat yok, topu bakanlığa attılar. Ne maddesini ne içeriğini açıkladılar. Çünkü açıklayamazlar, tasarıyı merak edenler 2011 yılında Çay Borsası'nın hazırladığı ve çıkarılmak istenen çay kanununa bakabilirler. İnternet sitesinde var. Bu tasarı da neredeyse aynısı” dedi.

Taban fiyat uygulamasının olmamasından dolayı özel sektörün 2 Lira 20 kuruştan, yani taban fiyatın yüzde 40 düşüğüne çay alımı gerçekleştirdiğini belirten Usta, "Burada bir yandan Vatandaşımızın emeği gasp edilirken, diğer yandan da ÇAYKUR zarara uğratılıyor. Özel sektör çayı yüzde 40 düşüğüne mal ederek ÇAYKUR'a karşı sahaya 3-0 galip çıkıyor. Ve depoları da çayı satamadığı içinde ayrıca zarar ediyor. Bu duruma rekabet kurumunun derhal müdahale etmesi gerekmektedir. Dertleri gerçekten bu yüzde 40 düşük fiyatı engellemek olsa idi, ilave kanun tasarısı yapmadan Taban fiyat uygulamasını mevcut yasada olan çay kanununa ekletebilirdiler. Ama öyle bir dertleri yok." dedi.

Taban fiyatının olmadığı bir Çay Kanunu Tasarısının içinin boş olacağını söyleyen Usta, "Bunca zamandır çıkmaması, maddelerinin açıklanmaması bunun en büyük ispatıdır. Zaten konunun muhatapları Vekillerimizin sessizlikleri bunu adeta ispatlar niteliğindedir." dedi.