ŞARBON HASTALIĞI'NA RASTLANMADI

Geçtiğimiz haftalarda Rize'nin Çayeli ilçesinde yaşanan ve vatandaşların 'Şarbon' endişesine sebep olan konuyla ilgili, İl Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama geldi.

Haber: Turgay Ayhan

Rize'nin Çayeli ilçesi Madenli köyü Topkaya Mahallesi'nde 71 yaşındaki Bekir Mertoğlu, hastalıklı olduğu öğrenilen inek etini parçaladığı sırada eline kemik batmış ve elinde şişikler oluşması üzerine Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Mertoğlu, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiş, hastane tarafından verilen ölüm belgesinde, ölüm nedeni 'şarbon' olarak belirtilmişti.

'Şarbon' nedenli ölüm belgesini gören Mertoğlu'nun yakınları ve mahalle sakinleri köyde şarbon salgını olması ihtimaline karşı tedirginlik yaşamışlardı. Köyde aynı şikayetlerden dolayı 7 kişi daha hastanelere kaldırılmış ve kendilerine şarbon tedavisi uygulanmıştı. Ayrıca her ihtimale karşı köydeki ahırlar ilaçlanmış ve İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından köy halkı şarbon konusunda rahatlatılmıştı.

Ölen Bekir Mertoğlu'nun yeğeni Bekir Mertoğlu, sitemize ulaştırdığı amcasının ölüm belgesinde yazan 'şarbon' kısmının kendilerini endişeye sevk ettiğini, yaptığı araştırmada amcasında ve diğer yakınlarında görülen belirtilerin şarbon belirtilerine uyduğunu görünce daha da korktuklarını, ancak yetkililerden yeterli açıklamaları alamadıklarını belirtmişti.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından alınan numuneler üzerinde yapılan ilk tahlillerde şarbon virüsüne rastlanmamıştı.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, hayatını kaybeden Bekir Mertoğlu ve 7 kişiden alınan numuneleri ileri tetkik amacıyla geçtiğimiz hafta Ankara'ya gönderdi. Yapılan tüm tahliller sonucunda, 7 kişiden alınan numunelerde şarbon virüsüne rastlanmadığını belirten İl Sağlık Müdürlüğü, 7 kişiye şarbon tedavisi uygulanmasının nedenini, Çıbanların şarbon hastalarındaki çıbanlara benzemesi ve hastalıklı hayvanla temas öyküsünün bulunmasından dolayı tüm hastalara her ihtimale karşı öncelikle şarbon tedavisi uygulandığı şeklinde ifade edildi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Tarım İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, onlarında kesilen hayvandan numune alıp kendi Samsun bölge laboratuarına göndermiş, hayvanın numune sonuçları da şarbon açısından temiz geldiği belirtildi.

İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında; "Hasta hayvandan yiyen veya etleriyle temas edip rahatsızlanan vatandaşlarımızın tetkiklerinin hiç birinde gerek ilimizde gerekse de Ankara’da şarbona rastlanmamıştır." ifadelerine yer vererek, şarbon şüphesine son noktayı koyarken, "şarbon olsa da olmasa da asla ve asla hastalıklı hayvanların kesilmemesi,  etlerinin yenmemesi, dağıtılmaması ve bu tip hasta hayvanlar olduğunda derhal veterinere, hatta Tarım İl Müdürlüğüne haber verilmelidir." uyarısında bulunuldu.

ÖLÜM BELGESİ'NE GÖRE SEBEP ŞARBON!

ÇAYELİ'NDEKİ ŞARBON ŞÜPHESİ İNCELENİYOR

ÇAYELİ'NDE ŞARBON ŞÜPHESİ: 1 ÖLÜ