Rizeli Ada Ekinc Satrançta bir ilki başardı

Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası'nda Ada Ekinci, 9 Yaş Kızlar Kategorisinde elde ettiği derece ile Milli Takım Havuzuna girmeye hak kazandı.

20-27 Ocak 2024 tarihleri arasında Antalya’da 2024 Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası düzenlendi. Şampiyonada, Türkiye’nin 81 ilinden ve KKTC’den 2 bin 500’ü aşkın sporcu şampiyonluk için hamle yaptı.

Rize’den 21 sporcu şampiyonada yarıştı. Bu sporculardan 9 Yaş Kızlar kategorisinde yarışan Ada Ekinci 10'uncu oldu ve Türkiye derecesi yaparak madalya kazandı. Bu başarısıyla 2024 Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Ulusal Takım Havuzu’na girmeye hak kazandı.

Ada Ekinci’nin bu başarısıyla Rize satranç tarihinde bir ilk yaşandı. Rize’den bir satranç sporcusu ilk kez Milli takım havuzuna girmeyi başardı.

Rize Satranç İl Temsilcisi Ersoy Ustaoğlu, şampiyona hakkında yaptığı açıklamada, "Biz bu yola çıktığımızda Rize’de ulusal kuvvet puanı olan 57 sporcu varken bugün bu rakam binlere yaklaştı. Rize’de 4 binin üzerinde lisanslı sporcu sayısına ulaştık. Rize’de satranca olan ilgi çığ gibi büyüdü. İl dışı birçok turnuvada dereceler elde ettik. Bölge şampiyonlukları yaşadık. Fakat milli takım düzeyinde bir başarıya ulaşamamıştık. Önceki yıl averajla kaçırdığımız dereceyi bu yıl elde ettik. Milli takım havuzuna ilk kez Rize’den bir sporcumuz girmeye hak kazandı. Bu sporcumuz dışında diğer sporcularımız da çok başarılı maçlar çıkardı. Averajla kaybettiğimiz dereceler var. Seneye çok daha iyi hazırlanarak daha büyük başarılar elde etmek için daha çok çalışacağız." dedi.

Okullar arası Satranç Türkiye Şampiyonasının Haziran ayı içerisinde Rize’de yapılacağını duyuran Ustaoğlu, "Yaklaşık 1500 kişilik bu dev organizasyona ev sahipliği yapacak olmamızın heyecanı içindeyiz. İl temsilciliğimiz Rize’de satrancın girmediği ev bırakmamak için geceli gündüzlü çalışmaktadır. Rize Gençlik Merkezi’nde yıl boyu ücretsiz satranç kurslarımız devam etmektedir. Gençlik Merkezlerimize müracaat ederek bu kurslardan çocuklarımızı faydalandırmalarını rica ediyorum." dedi.