RİZE LİSESİ MEZUNLARI DA TEPKİ KOYDU

Rize Lisesinden mezun olan ve isim yapan ünlü simalar da öğrencilerin başlatmış oldukları imza kampanyası ve basın açıklamasına destek verdi.

Haber: Turgay Ayhan

Rize Lisesi'nde ki son dönemde yaşanan ve Rize gündeminden ulusal gündeme taşınan Rize Lisesi gerçeğini Rize Lisesi mezunu olan isim yapmış simalar değerlendirdi.

Gümrük ve Tekel Bakanlığı yapan ve eski bir Rize Lisesi mezunu olan Tuncay Mataracı kendi okudukları dönemde Rize Lisesi'nin ortaokulu olduğunu ve okulun hem ortaokulunda okuduklarını, hem de liseyi Rize Lisesi'nde tamamladığını ifade ederek, Rize Lisesi'nin tamamlanmamasının kendisini son derece üzdüğünü belirtti.

Okulu yaptıran hayırsever işadamını da kutladığını ifade eden Mataracı: “Böyle bir hayır işine girdiği için işadamları küstürülmeden işler halledilmelidir. Kendisi benim okul arkadaşımdır. İsimi değiştirme hakkı tabii ki vardır fakat isimdeki Rize ibaresi kesinlikle kalmalıdır. Rize Lisesi ismi kalmazsa eğer bu hiç de hoş olmayacaktır” dedi.

Bir başka Rize Lisesi Mezunu olan Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder ise Rize Lisesi isminin değiştirilmesine şiddetle karşı çıkarak “Rize Lisesi, tarihi en eski olan okuldur. İsminin değişmesine karşıyım. Çalışma yapan öğrencileri yürekten destekliyorum. Şu anda İstanbul’dayım. Döndüğüm zaman ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Bir iş adamı bir okul yaptırdı diye de ismini verecek diye bir kural yoktur.” diye konuştu.

Rize Lisesi’nin eski mezunlarından olan MÜSİAD Rize Şube Başkanı Cem Temizel ise Rize’nin markası ve sembolü olan bir lisenin yıkıldıktan sonra biran evvel yapılması gerektiğini vurgulayarak: “Belki o liseden mezun olduğumuz için duygusal düşünüyoruz ama liseyi yaptıran Mehmet Kazancı beyi de böyle bir hayır işine girdiği için kutlamak gerekiyor. İsim konusuna gelince, isim şahsi kanaatimce değişmemelidir. Rize Lisesi, Rize ile bütünleşmiş ve Rize’nin kültürel dokusunu yansıtan bir lisedir. Ortak değerlerin bütünleştiği bir ismi taşımaktadır.” dedi.

Karadeniz müziğinin Rize Lisesi Mezunu temsilcilerinden Gökhan Birben de, Rize Lisesi'nde okumuş çok ünlü insanların olduğunu ve bunların ülkenin vitrini haline gelip belli seviyeye çıktıklarını fakat bu noktadan sonra geriye dönüp eğitim aldıkları okula hiç bakmadıklarından dem vurarak: “Sonradan gelen kuşaklar için de bir şeyler yapılmalıdır. Bu da kendilerine destek olmaktan geçmektedir. Rize Lisesi mezunları olarak kendilerinin arkasında olduğumuzu bilsinler. İsim konusunda inisiyatif öğrencilere bırakılmalıdır. Onların istekleri yerine getirilmelidir. Rize Lisesi'ni yeniden inşa ettiren Mehmet Kazancı Bey de bu konuda biraz insaflı olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Anavatan Partisi Eski İl Başkanlarından Mustafa Mataracı da Rize ismiyle özdeşleşmiş bir okulun yeniden yaptırılmasının alkışlanması gereken bir konu olduğunu ve okulda eğitim gören öğrencilerin mağduriyetini bildiğini ifade ederek: “Öncelikli halledilmesi gereken okulun tamamlanma sürecinin masaya yatırılması ve bu mağduriyetin giderilmesidir. Okulun isminin değişmesi konusunda ise, bu isimin değişmesi bana pek yakışık almaz gibi geliyor. İsim değişmemelidir.” dedi.

BASIN AÇIKLAMASI COŞKUYA DÖNÜŞTÜ

RİZE LİSELİLER MEYDANA İNDİ

RİZE LİSESİ HAPİSHANESİ

RİZE LİSESİ, KURULUŞUNUN 100. YILINDA TARİH OLUYOR!

İKİ FARKLI OKUL; İKİ FARKLI İNSAN

1910'DAN 2009'A RİZE LİSESİ GERÇEĞİ