RİZE LİSESİ HAPİSHANESİ

Bitmeyen lisenin çilesini yüzlerce öğrenci çekiyor.

Haber: Turgay Ayhan

Ağustos 2008’de yapımı tamamlanıp Rize Lisesi'nin yerine yapılması planlanan Ali Metin Kazancı Lisesi bitmek bilmiyor.

Rize Lisesi yerine yapılması planlanan okulun bir türlü bitirilememesi de küçük bir binaya sıkışan Rize Lisesi öğrencilerinin eğitim hayatını çileye dönüştürüyor. Etrafı demir parmaklıklarla örülü olan lise binasına dışarıdan bakıldığında okul bir hapishaneyi andırıyor.

Okul içerisinde rahat hareket imkânı bulamayan öğrenciler, okula çıkışlarında koridorlarda sıkışıp kalıyor. Bu durum sadece öğrencileri değil, öğrencilere daha iyi bir eğitim vermekle görevli öğretmenleri de etkiliyor.

Özellikle öğrencilerin yoğun ders temposundan sıyrılıp hava almaları gereken tenefüs saatlerinde ise vakit geçirdikleri bahçe mahkûmların volta attıkları hapishane bahçesinden farksız.

Eski bir Rize Lisesi mezunu olan Mehmet Kazancı’nın okulun adını değiştirip babası Ali Metin Kazancı'nın ismini vermek suretiyle Kazancı Holding adına yaptırdığı yeni okul inşaatının durumu ise dışarıdan bakıldığında bir sonraki eğitim-öğretim döneminde de bitecekmiş gibi durmuyor.

İlk bakışta terkedilmiş bir harabeyi andıran beton yığınlarında gecikmeden dolayı hummalı bir çalışma olması gerekirken, binalarda hiçbir çalışmanın olmaması da son derece ilginç.

Rize Lisesi öğrencilerinden Yavuz Selim Taşçıoğlu yapılacak olan okulun bir türlü bitirilememesinin performanslarını olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek; “Bitmeyen bir okulun çilesini çekiyoruz. Galatasaray’ın ve Rizespor’un stad inşaatı bile bizim okul inşaatından sonra başlamasına rağmen neredeyse bitti. İnşaatın yapımıyla ilgili bir sorun varsa bu sorunun acilen giderilmesi gerekmekte. Bu inşaat hem bitmeli, hem de Rize Lisesi'nin ismi değişmemelidir. Trabzon Lisesi gibi, her ilde o kentin ismini taşıyan bir lise bulunur. Rize’de de Rize Lisesi bulunmalıdır çünkü bu lise bir markadır” dedi.

100 yıllık bir okulda okuduklarını ve Rize Liseli olmaktan gurur duyduklarını belirten Taşçıoğlu; “Önümüzdeki yıl okulumuzun kuruluşunun 100. Yılını kutlamamız gerekirken, bizler ne yazık ki bu çileyi çekmek zorunda bırakılıyoruz. Birileri artık bu duruma dur demeli. Rize Liseli eski mezunlarımızdan, büyük ağabeylerimizden ve ablalarımızdan bizi yalnız bırakmamalarını ve bu duruma tepki göstermelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

İKİ FARKLI OKUL; İKİ FARKLI İNSAN

RİZE LİSESİ, KURULUŞUNUN 100. YILINDA TARİH OLUYOR!