Rize'de bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik toplantı

Rize İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığınca 'Acil Obstetrik Bakım Programı' kapsamında anne ve bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik çekirdek ekip ve sektörler arası işbirliği toplantıları düzenlendi.

Rize Sağlık Kompleksi binasında düzenlenen işbirliği toplantıları Halk Sağlığı Hizmetleri Dr. Mehmet Halit Baykal’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Acil Obsterik Bakım (AOB) hakkında bilgi veren Dr. Baykal, "AOB, gebeliğin başlangıcından doğum ve doğum sonrası ilk 42 gün içerisinde meydana gelen anne ve fetüs hayatını tehdit eden acil müdahale gerektiren durumlarda verilen hizmetler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Programın hedefi yaygın obstetrik bakım hizmetlerine kolay ulaşılabilirlik ve bu hizmetlerin yüksek kalitede verilmesi yolu ile önlenebilir anne ölümlerini gelişmiş ülkeler seviyesine indirmektir." dedi.

Misafir anne uygulaması hakkında da bilgi veren Dr. Baykal, uygulamanın kapsamının sosyal endikasyon, olumsuz iklim ve ulaşım şartlarının imkânsız olduğu bölgelerde ikamet eden gebelerin planlanan merkezlere nakledilmesi, konaklatılması, hastane şartlarında doğumlarının gerçekleştirmesi, doğum sonrası anne ve bebeğin sağlık durumunun uygun hale getirildikten sonra tekrar evlerine götürülmesi olarak açıkladı.