Püskürtme Sistemleri Ne İşe Yarar?

Günümüzde metal işleme, beyaz eşya üretimi, alüminyum, akü üretimi, kimya, ilaç., gıda, otomotiv, orman ürünleri üretimi ve cam üretimi başta olmak üzere birçok farklı endüstri alanında spreyleme ve püskürtme sistemlerinden yararlanılmaktadır.

Sektörünün uzman ve deneyimli markası TPM Mühendislik profesyonel ekibi, yenilikçi vizyonu ve çözüm odaklı hizmet anlayışıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlamaktadır.  Siz de işletmenize üretimi, verimliliği ve karlılığı artıracak etkili ve uygun maliyetli çözümler arıyorsanız TPM Mühendislik ile iletişime geçerek sektöründeki deneyiminden yararlanabilirsiniz. Sızdırmazlık contaları ve püskürtme sistemleri başta olmak üzere TPM Mühendislik tarafından sunulan yüksek kalitede ve performanstaki çözümlerden yararlanabilirsiniz.

İstenilen miktarda ürünün, istenilen bölgeye homojen bir şekilde yayılması için spreyleme sistemlerinden yararlanılır. İşlem sırasında tozuma olmaması ve spreyleme sona erdikten sonra damlama oluşmaması da önemli bir avantaj olarak kabul edilir. Debi kontrol ünitesi üzerinde bulunan akışkan basınç regülatörüyle, püskürtme havası da basınç regülatörleriyle hassas bir şekilde ayarlanabilir. Katı bir tabakanın yüzeyine ince bir kaplama oluşturmak için katı bir hedef madde çıkarılarak ince bir film biriktirilmesi işlemine püskürtme adı verilir. Püskürtme sistemleri ise püskürtme işleminin yapılmasını sağlayan makinelerdir. Tüm süreci içeren püskürtme sistemleri kullanıcının sıcaklık, basınç, güç ve alt tabaka malzemeleri gibi unsurları ayarlamasına imkan verir.

Fiziksel buhar biriktirme olarak da adlandırılan püskürtme işleminde kimyasal reaksiyonlardan ziyade fiziksel yollarla ince film oluşturulur. Püskürtme sistemlerinde vakum odası, güç kaynağı, hedef materyali ve gaz plazması bulunur. Çoğu zaman argon gibi asil gazlardan tercih edilen gazın çok düşük bir basınçta getirilmesiyle işlem başlatılır.

Gaz plazmasını destekleyen elektronlar güç kaynağı tarafından üretilir ve bu elektronlar, gazda bulunan diğer elektronları fırlatma görevini üstlenir. Böylece gaz iyonlaşır ve katyonlar olarak da bilinen pozitif iyonlar meydana gelir. Hedef materyali bombalayan katyonlar, odadan geçen ve kendilerini alt tabakaya biriken küçük parçaları kırıp giderler. Püskürtme sistemi odasında işlem kolayca gerçekleştirildiği gibi gaz plazmasının iyonlaşması sırasında fazladan elektronların serbest kalması da söz konusu olur.

Yapı, boyut, güç kaynağı ve fiyat bakımından püskürtme sistemleri değişiklik göstermektedir. Hedef malzeme ile alt tabakanın her yönü makineye özgü olup bazı sistemler hedef malzemeye substrat yüzeyine paralel olacak şekilde bakarken diğerlerinin farklı bir kaplama deseni oluşturulması için her iki yüzeyi eğebildiği bilinmektedir. Konfokal püskürtme herhangi bir odak noktasına dönük dairedeki birden çok hedef malzeme birimini yönlendirdiği gibi bu tür sistemlerdeki substrat daha düzgün bir biriktirme için döndürülebilmektedir.

Bazı sistemler doğru akım gücünü kullanırken diğerleri radyo frekansı gücünü kullandığından güç kaynağı da değişebilmektedir. Magnetron püskürtme olarak da adlandırılan püskürtme sistemi serbest elektronların dengelenmesi ve ince bir film biriktirilmesi için mıknatıslar da içermekte olup sıcaklık ve biriktirme hızıyla ilgili olarak farklı özelliklere sahiptir.

Nozul Ne İşe Yarar?


Nozul su veya sıvı püskürtme sistemlerinde boruların ucuna ya da üzerine bağlanarak suyun veya sıvının püskürtülmesine imkan veren elemanlar nozul olarak adlandırılır. Suyun ya da farklı sıvıların farklı alanlarda ve farklı şekillerde püskürtülmesi aşamasında nozullar önemli bir görev üstlenir.

Tek parça olabildiği gibi nozulların birkaç parçadan meydana gelmesi de mümkündür. Farklı basınçlarda çalışan ve bağlantı şekilleri farklı olan nozullar farklı miktarlarda su püskürtme amacıyla da kullanılabilir. Nozul tasarımları geçmişten günümüze kadar birçok farklı ihtiyacın karşılanması amacıyla geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam etmiş bu nedenle son derece büyük bir çeşitliliğe kavuşmuştur. İhtiyaçların değişmesi ve gelişmesi amacıyla yeni ürünlerin piyasaya sürülmesinin yanı sıra eski versiyonlar güncellenmekte ve daha işlevsel bir şekilde piyasaya sürülmektedir. Piyasada son derece fazla sayıda nozul çeşidi olduğundan farklı ihtiyaçların karşılanması için uygun nozul seçimi yapma imkanı bulunmaktadır.

Nozulların sınıflandırılması sırasında basınç dayanımı, bağlantı şekli, materyal, püskürtme miktarı ve püskürtme şekli gibi etkenler dikkate alınır. Plastik malzemeden ve metal malzemeden üretilen nozul çeşitleri vardı. Diğer yandan plastik ve metal içeren nozullar da bulunmaktadır. Metal nozullar paslanmaya karşı dayanıklılık sağlanması amacıyla çoğunlukla paslanmaz çelikten ya da pirinçten üretilirler. Ayrıca döküm ya da talaşlı imalat yöntemleri de kullanılabilir. Kullanılacak olan nozulun hangi materyalden seçileceği kullanım alanının ısısı ve darbeye maruziyet olup olmaması gibi etkenlere göre belirlenmelidir. Eğer sıcaklık ve darbe gibi etkenler söz konusuysa tercih edilen nozullar ısıya ve darbeye dayanıklı olmalıdır. Bu nedenle metal nozullar son derece doğru bir tercih olarak kabul edilse de kimyasal püskürtme durumlarında plastik nozulların kullanılması önerilir.

Her bir nozul belirli bir basınçta çalışmak için uygun özelliklerde üretilir. Bu yüzden nozul tercihi yapılırken alt ve üst çalışma basıncı konusunda dikkatli bir seçim yapılmalıdır. Çalışma basıncı nozul özelliklerinde belirtilmiş olan basınçtan az olduğunda püskürtmeden optimum fayda sağlanamaz. Eğer fazlaysa nozul deforme olabileceğinden yine istenilen sonuç elde edilemez.