ÖLÜM BELGESİ'NE GÖRE SEBEP ŞARBON!

Rize'nin Çayeli İlçesi Madenli Köyü Topkaya Mahallesi'nde meydana gelen şarbon şüpheli ölüm sonucu yapılan açıklamalarla, ölüm belgesinde yazılanlar kafaları karıştırıyor.

Haber: Turgay Ayhan

Rize'nin Çayeli ilçesi Madenli köyü Topkaya Mahallesi'nde 71 yaşındaki Bekir Mertoğlu'nun ölümüyle başlayan ve mahalle halkı arasında şarbon paniğine sebep olan Mertoğlu'nun "Ölüm Belgesi" yetkililerin açıklamalarıyla tezat oluşturur nitelikte.

Geçtiğimiz günlerde mahallede kesilen ineğin etini parçalarken eline kemik parçası batan Bekir Mertoğlu, vucudunda oluşan şişikler nedeniyle hastaneye kaldırılmış, Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan tetkik ve müdahalelere rağmen Mertoğlu hayatını kaybetmişti.

Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Ertürk ile Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Saral tarafından onaylanan Bekir Mertoğlu'nun Ölüm Belgesi'nde, doğrudan ölüme sebep olan hastalığın Şarbon sepsisi ve deri şarbonu olduğu belirtiliyor. Hastalığın vücutta baş gösterme süresinin 5 gün olduğu belirtilen raporda ise, ölümle sonuçlanan sürenin ise 12 saat olduğu belirtiliyor.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ölen Bekir Mertoğlu'nun kesin ölüm sebebinin şarbon nedeniyle olduğunun tespit edilmediği ve Mertoğlu'nun böbrek yetmezliği bulunduğuna işaret edilirken, Mertoğlu'nun Ölüm Belgesi'nde ise, böbrek yetmezliğinin 3 yıldır vücudunda etkili olduğu belirtiliyor.



Bekir Mertoğlu'nun Ölüm Belgesi'nde, ölüm nedeninin şarbon olarak yazılmasının ailelerini ve haliyle köy halkını endişelendirdiğini belirten Mertoğlu'nun yeğeni Bekir Mertoğlu, yapılan açıklamaları hayretle karşıladıklarını belirtti.

Amcasının normal hastalıkları nedeniyle bu denli ağır bir süreç yaşamadığını ve ineğin kesilmesi olayına kadar da herhangi bir sorun olmadığını belirten Mertoğlu, "Et parçalarken eline kemik parçasının batmasının ardından 3 gün gibi bir zaman geçmiştiki elinde şişik meydana geldi. En son kendisini Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdığımızda vucudunun her yerinde kocaman şişikler oluşmuştu ve sürekli kendisinden test için kan alınıyordu. Amcam acılar içinde ve 3 gün gibi bir sürede hayatını kaybetti. Kesin ölüm nedeni şarbon değil deniyor, peki neden raporda şarbon yazıldı ve bizleri endişelendirdiler." dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı bir hastaneden çıkan rapor ile müdürlüğün açıklamalarının birbiriyle çeliştiğini ve yapılan açıklamaların kendilerini rahatlatmadığını belirten Mertoğlu, "Aynı şikayetle hastanelere kaldırdığımız yakınlarımıza neden her ihtimale karşı şarbon tedavisi uygulandı, madem şarbon tehlikesi yok? Yaptığım araştırmalarda, belirtiler şarbon ile örtüşüyor. Ve neden bu kadar geç bir müdahele söz konusu oldu." şeklinde konuştu.

Köyde hayvanlardan numune alındığına da değinen Mertoğlu, "Ama son ölen ve gömülen danadan kimse numune almadı. İlaçlama yapıldı, her ihtimale karşı da şarbon aşısı vurulacağı belirtiliyor. Hem şarbon değil, hem şarbon ihtimaline karşı diye ağızdan laflar çıkıyorsa endişelenmekte haklıyız. Şimdi de kesin ve net sonuçlar için Ankara'dan gelecek raporları bekleyeceğiz. Ama birileri elimize tutuşturulan Ölüm Belgesi ile ilgili açıklama da yapmak zorunda" şeklinde konuştu.

Öte yandan Topkaya Mahallesi'nde meydana gelen olayla ilgili tedavileri devam edenler arasında kesilen ineğin sahibi ve 2 oğlu da bulunuyor. Hayvan sahibi Hızır Şeker'in kesim esnasında eline bulaşan kan nedeniyle elinde şişiklerin olduğu belirtilirken, Şeker'in yine kendisiyle aynı ismi taşıyan oğlu Hızır Şeker'in Rize'de, İdris Şeker'in ise Samsun'da tedavisinin devam ettiği ifade edildi.

6 yaşında olan Bünyamin Şeker'in tedavisinin İstanbul'da sürdürüldüğü belirtilirken, durumu ağır olduğu söylenen Nurgül Şeker'in gözetim altında tedavisinin devam ettiği belirtildi.

ÇAYELİ'NDE ŞARBON ŞÜPHESİ: 1 ÖLÜ

ÖLÜM BELGESİ'NE GÖRE SEBEP ŞARBON!