OFF KARADENİZ FİLM EKİBİ RİZE'DE

Off Karadeniz film yönetmeni Nur Dolay ve başrol oyuncusu Melissa Papel, Rize'ye gelerek, filmi seyirciyle birlikte izlediler. Yönetmen Dolay, Rize'deki ilgiden memnun kalmadığını söyledi.

Haber: Turgay Ayhan

Bir Türk-Fransız ortak yapımı olan ve çekimlerinin bir kısmı Rize ve Ardeşen’de gerçekleştirilen Off Karadeniz filminin yönetmeni Nur Dolay ve başrol oyuncusu Melissa Papel, Rize Pembe Köşk Sinemasında, filmlerini seyirciyle birlikte izlediler.

18 Haziranda vizyona giren filmin her bölgede ilgiyle izlendiğini ancak Rize’de gösterime girdiği 1 haftalık süre içinde beklediği ilgiyi göremediğini belirten yönetmen Nur Dolay, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde en az seyirci çeken il Rize oldu. Oysa önemli bir kısmının Rize’de geçtiği bu filme ilginin daha fazla olması gerekirdi” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 1 yıllık bir çalışmanın ardından filmin çekimlerine başladıklarını belirten Dolay, “Amacımız kolay bir proje yapmaktı. Ancak Rize ve Ardeşen’de hemen hemen her sahnemiz ayrı bir mekanda çekildi. Amatör oyunculardan kurulu ekibimiz ve bu ekibin yaz olması nedeniyle yapmaları gereken işlerden dolayı çok fazla zorlandık ve bizim için zor bir proje haline geldi Off Karadeniz” dedi.



Filmde 3 profesyonel oyuncu dışında, tamamen bölgedeki amatör oyuncularla çalıştığını söyleyen yönetmen Nur Dolay, “Amatör oyuncularla çalışmak çok daha ilginç ama biraz daha zor. Burada 2 tiyatro grubu vardı ve bu gruplardan oyuncu seçmem zor olmadı. Hepsi çok başarılı bir iş çıkardılar. Performanslarından çok memnun kaldım” dedi.

Şimdiye kadar Doğu Karadeniz Bölgesi’ne sadece turist amaçlı geldiğini ve film projesi oluştuğunda bir yayla şenliğine katıldığını söyleyen Dolay, “Orda horon oynayan insanları gördüm ve müthiş bir enerji taşması olduğunu farkettim Karadeniz’de. Böylece bu enerjiyi gösterebilecek, dışa vurabilecek bir film yapmak istedim” şeklinde konuşarak filmin çıkış noktasını anlattı.

Bu noktadan sonra 1 yıl boyunca filmi hazırlamak için bölgede çalışma yaptıklarını söyleyen Dolay, “Filmin sahnelerinin gerçekçi olabilmesi için mahkemelere girerek duruşmalara katıldım. Hakimlerle konuştum. Ve bütün film boyunca yazdığım senaryo burada yaşadıklarım diyebilirim. Yani buranın gerçekleriyle tamamen örtüşen bir senaryo.” dedi.

Filmini “Ön yargıların insanların birbirini tanıdıktan sonra geçtiğini ve insanların birbirlerini tanımaya ihtiyaçları olduğunu anlatan bir film” şeklinde  özetleyen ve ilk uzun metrajlı filmine imza atan yönetmen Nur Dolay, “Bu bölgeyle ilgili o kadar çok malzeme var ki, birkaç tane daha proje yapmak istiyorum buralarla ilgili. Finansman bulduğumuz takdirde işe koyulacağız en kısa zamanda” şeklinde konuştu.

Fransa’nın dünyaca ünlü film festivali Cannes Film Festivali’nde mayıs ayı içinde özel bir gösterimle filmlerini tanıttıklarını da sözlerine ekleyen Nur Dolay, “Filmimiz Cannes’da büyük bir ilgi ile karşılandı. Bir çok Fransız sinemacı filmin kopyasını talep etti. Ve bir çok festivale de davet edildik. Önümüzdeki günlerde Floransa’daki Kadın Filmleri Festivali’ne katılacağız.” diyerek filmin yurt dışındaki tanıtımlarını sürdüreceklerini ifade etti.



ATV ekranlarında yayınlanan Elveda Rumeli isimli dizideki Gülsüm karakteri ile akıllara kazınan filmin başrol oyuncusu Melissa Papel, Türkiye’deki ilk uzun metrajlı filmi olduğunu belirtirken Azerbaycan’da bir filmde de başrol oynadığını ve yakında gösterime gireceğini ifade etti.

Öncelikle çevreci bir film olduğundan dolayı Off Karadeniz’de rol almayı kabul ettiğini söyleyen Melissa Papel, Karadeniz’e ilk geldiği anda bölgeye aşık olmasının da rolü kabul etmesinde etkisi olduğunu belirterek, “Buranın doğasını, insanlarını, yemeklerini, kültürünü ve her şeyini çok beğendim. Bu yüzden reddedilemeyecek bir senaryoydu.” dedi.

Çekimler esnasında yaşadığı en ilginç olayın düğün sahnesi olduğunu söyleyen Papel, “Hiçbir hazırlığımız yoktu. Oranın halkı ile bir kerede çekimleri yaptık ve oldu. Hiç birine ne yapması gerektiği söylenmedi. Yaklaşık 100 kişiden oluşan sahne tamamen doğaçlama bir şekilde gerçekleşti” dedi.

Karadeniz Bölgesi’ne daha önce tatil amaçlı geldiğini ancak çok kısa bir süre kaldığını söyleyen Papel, film çekimlerinden dolayı yaklaşık 2 ay bölgede kaldığından birçok şeyi keşfettiğini dile getirdi.

Rize’de özellikle sütlaç ve mıhlamaya bayıldığını ifade eden Papel, Cannes’da birkaç projeden teklif aldığını ve önümüzdeki günlerde yurtdışı çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.

OFF KARADENİZ FİLM FRAGMANI GÖRÜCÜYE ÇIKTI