KARAYEMİŞ BİNBİR DERDE DEVA

Doğu Karadeniz'de 'laz kirazı' olarak bilinen karayemiş (taflan) binbir derde deva olarak görülüyor. Karayemiş, kanser, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıkları, kalp-damar hastalıkları ve romatizmal hastalıklarının gelişmesini önlüyor.

Uzmanlar karayemişin içinde barındırdığı antioksidan bileşenler sayesinde başta kanser, diyabet ve alzheimer olmak üzere birçok hastalığın oluşumunu ve gelişimini önlemeye yardımcı olduğunu belirtiyor.

Anavatanı Doğu Karadeniz Bölgesi olan ve Karadeniz'in tamamına yayılan laz kirazı, dünyada süs bitkisi olarak tanınıyor. Son yıllarda bölgedeki illerde tarım müdürlükleri tarafından vatandaşa dağıtılan fidanlarla karayemiş yetiştiriciliği teşvik ediliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Analitik ve Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Kalaylı, daha önce yaptıkları bir araştırma ile karayemişin, içindeki zengin antioksidan bileşenleri sayesinde vücuttaki hücre yenilenmesini sağladığını vurguluyor.

Meyvenin bolca tüketilmesini tavsiye eden Kalaylı, laz kirazının, kanser, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıkları, kalp-damar hastalıkları ve romatizmal hastalıkların gelişmesini önlediğine dikkat çekiyor.

Reçeli ve pekmezi de yapılan karayemiş, adeta insülin görevi yaparak şeker hastalığına iyi geliyor.

Üreme hormonlarını geliştirme, sindirim düzenleme, demir eksikliğini giderme ve prostat problemlerini önleme gibi birçok hastalığın tedavisinde de önemli rol oynuyor.

Çekirdeği tansiyon hastalarına iyi geliyor. Yaprakları ise çay gibi demlenerek sinir bozuklukları, öksürük dindirici ve spazm giderici olarak kullanılıyor.