İkizdere Vadisi definecilerin hedefi haline geldi

M.Ö. 1200 yılına ait bazı taş ve işaret kalıntılarının bulunduğu Rize'nin İkizdere İlçesi Çağaran Kaya Yaylası defineciler tarafından talan edildi.

Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve 5 üniversitenin katıldığı Yüzeysel Arkeolojik Araştırması Projesi kapsamında İkizdere’de çalışmalar devam ediyor.

İkinci yılına giren çalışmalar kapsamında geçtiğimiz ay yapılan lansmanda bölgede yaklaşık 3 bin 200 yıl öncesine ait bulgulara rastlandığı açıklandı. Bulgularda bölgenin Türklerin ana yurdu olduğuna dair hayat ağacı, atlı silahsız süvari gibi kaya resimler ortaya çıktığını söyleyen İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz, araştırma sonuçlarının arkeoloji dünyasında bir hayli ses getirdiğini söyledi.

Yapılan açıklamalardan sonra İkizdere Vadisinin definecilerin ilgi alanına girdiğini söyleyen Başkan Karagöz, birkaç hafta önce definecilerin dereye iş makinesi indirerek arama çalışmaları yaptığı ihbarını aldıklarını ve kolluk kuvvetlerine haber verdikten sonra bu kişilerin yakalandığını açıkladı.

"Boşuna dağlarımızı delik deşik etmeyin"

Başkan Karagöz, bölgede altın gibi pahada değerli şeylerin bulunmayacağını ifade ederek definecilere seslendi; “Burada çanak çömlek gibi yaşam kalıntıları var. Bunlar da yerinde kıymetlidir. Bulunan bulgular, kaya resimleridir maddi bir değeri yok. 3200 yıldan bahsediyoruz ve ötesi var olduğundan bahsediliyor. Bu bölgenin turizm altyapısına, kültürüne, tarihine katkı yapacak, yeni kültür rotaları oluşturacak bulgular ve bütün bunlar yerinde değerlidir. Boşuna define bulacağız diye dağlarımızı delik deşik etmeyin.”

İkizdere Emniyeti ve Jandarma güçleri devamlı takipte olduğunu vurgulayan Başkan Karagöz, bölge halkında da bu olaydan sonra derin bir hassasiyet ve bilinç oluştuğunu ve en ufak bir hareketlilikte kolluk kuvvetlerine haber verildiğini söyleyerek, “Kimsenin canı yanmasın. Yalandan altına hücum havasında dağlarımıza gelmeyin.” dedi.