İKİ FARKLI OKUL; İKİ FARKLI İNSAN

Bir yanda 1923 Yılında kurulan Adacami İlköğretim Okulu ve okulu yeniden yaptıran MustafaTopal ve diğer yanda 1910 yılından beri Rize Lisesi olarak eğitim veren Rize Lisesi'ni yeniden yaptıran Mehmet Kazancı.

Haber: Bülent Çiftgümüş

Rize İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gayretleriyle maddi durumu iyi olan Rize’li vatandaşların eğitime katkı yapması sağlanıyor. Bu durum hem hayır vesilesi oluyor hem de okulu yaptıran vatandaşlar okula, ya da okulun kütüphanesine, spor salonuna ya da herhangi bir laboratuarına isimlerini vermek suretiyle isimlerini ölümsüzleştiriyor.

Bu vesileyle Rize’de okul yaptırıp ismini yaşatan birçok tanınmış isim de mevcut. Bu isimlerden iki tanesi örnek teşkil edecek çalışmalara imza atıyor. Bu isimlerden ilki, Adacami İlkokulundan mezun olan ve okulu yeniden yaptıran Mustafa Topal ve diğeri de Rize Lisesi mezunu olup okulu yıktırdıktan sonra okula babasının ismini verdirip yeniden eğitim vermesini sağlayacak kişi olan Mehmet Kazancı.

Mustafa Topal, Güneysu ilçesinde eğitim öğretime devam eden, Adacami ilköğretim okulunu köy okulu görüntüsünden kurtarıp modern bir görünüme kavuşturan, Bilgisayar ve fen laboratuarına kadar her şeyi düşünüp Adacami Mahallesine kazandıran kişi olarak tanınıyor.

Bilindiği üzere Adacami İlköğretim Okulu da Rize’nin en eski okullarından birisi. Eğitim öğretime 1923 yılında başlayan okul 1935 yılına kadar 3 sınıf üzerinden eğitim verirken, 1936'da 4. sınıf, 1937'de de 5. sınıf olarak ilk mezunlarını verdi. Bu binadaki eğitim öğretim 1962 yılına kadar devam ederken, daha sonra şimdiki binanın yerine yeni okul yapıldı. Mevcut okula, 1975'te ikili sınıflı ilave bina yapılırken, bu günkü binanın yapımına da Mustafa Topal ve ağabeyi Mehmet Topal tarafından 1999 yılında başlandı ve okul 2003 yılında tamamlandı.

2003–2004 yılında da hizmete giren ve Mustafa Topal’ın yaptırdığı okulun ismi 1923 yılında kurulduğu ismiyle anılmakta. Yani “Adacami İlköğretim Okulu” olarak. Okula neden kendi isimlerini vermedikleri sorusu üzerine Mustafa Topal’ın verdiği cevap kesin ve net: “Biz bu okula gelirken Adacami İlk Okulu diye geldik. Buraya gelen çocuklar da Adacami Okulu diye gelecektir. Binanın tarafımız tarafından yapıldığı bir bilgi olarak okulda yer almaktadır. Fen laboratuarı bizim ismimizi taşımaktadır. Bu bizim için yeterlidir. Anılarımızı ve Adacami’nin ismini yok edemezdik!”

Adacami İlkokulunun kurulduğu tarih olan 1923’ten 13 yıl önce, yani 1910’da Rize merkezde Eğitim vermeye başlayan Rize Lise’sinin durumu ise Adacami İlköğretim Okulu kadar şanslı değil. Tarihi geçmişi 1910 yılına dayanan, ülkemizin ve Rize’nin en eski okullarından biri olan tarihi Rize Lisesi, yıkıldıktan sonra ismine de veda edecek.  Rize Lisesi'nin ismi “Ali Metin Kazancı” olarak değişecek.

Okulu sil baştan yenileyecek olan ve okula babasının ismini veren kişi ise eski bir Rize Lisesi mezunu: “Mehmet Kazancı”.  Mehmet Kazancı’nın Rize Lisesi mezunu olması ve böyle bir hayır işine girmesi alkışlanacak cinsten. Yeni okul içerisinde; 46 derslik,  fen bilimleri laboratuarı, bilgisayar laboratuarı, konferans salonu ve spor solunu barındırmakta.

Öte yandan, “Bu tarihi okulun ismi Rize Lisesi olarak kalsa ve geriye kalan tüm birimlere de Mehmet Kazancı’nın babası olan Ali Metin Kazancının ismi verilse tarihe ve binlerce Rize Lisesi mezununun anısına saygıdan ötürü hoş olmaz mı?” sorusu Rize Lisesi mezunlarının aklını kurcalıyor.

Hayırsever iş adamı Mustafa Topal’ın Adacami İlkokulu için söylediği: “Anılarımızı ve Adacami’nin ismini yok edemezdik!” sözü Rize Lisesi Mezunu öğrencilerinin yüreklerini burkacak cinsten olsa da Rize ismini taşıyan tek okul olan Rize Lisesi, hem ismine hem de binlerce öğrencisinin anılarına veda edecek gibi görünüyor.

Adacami İlkokulu'nun Eski Hali



Adacami İlköğretim Okulu'nun Yeni Hali



Adacami İlköğretim Okulu'nu Yaptıran Hayırsever İşadamı Mustafa Topal, Sadece Fen Laboratuvarına İsmini Verdi.



Rize Lisesi'nin Yıkılmadan Önceki Hali Rize Lisesi'ne İsmini Veren Ali Metin Kazancı ve Okulu Yaptıran Oğlu Mehmet Kazancı

RİZE LİSESİ, KURULUŞUNUN 100. YILINDA TARİH OLUYOR!