GastroRize ile Rize'nin lezzet geçidi yapıldı

Rize'nin doğası, kültürü ve yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı GastroRize 2. Ulusal Rize Gastronomi Günleri, 28 Ağustos Pazar akşamı Sahil Otoparkı'ndaki Resul Dindar konseriyle tamamlandı.

GastroRize 2. Ulusal Rize Gastronomi Tanıtım Günleri kapsamında Rize’nin ünlü restoranı ve pastaneleri, ünlü ustaları, otel şefleri ve yöresel yemekler yapan kadınlarıyla Rize gastronomi şöleni sunuldu.

Lahana Sarması, mısır ekmeği, hamsi koli, etli kuru fasulye, hamsi tava, turşu kavurması, balık buğlama ve daha nice Rize geleneksel mutfağının lezzetleri standları süsledi. Geleneksel ve moderni buluşturan lezzet standları ön plana çıktı.

Rize mutfağının yeni nesil uyarlamalarla geliştirileceğinin vurgusunu yapan Rizeli şefler; mısır unlu laz baklavası, köri soslu mezgit dolgulu fırın palamut, balık topları, hamsili tartolet, hamsi kebabı, hamsili içli köfte ve hamsi burger gibi yenilikçi yemeklerini ikram etti.

Rize’nin lezzetleri, ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Festival boyunca Rize’nin tatlıları da ilgi odağıydı. Laz böreği, sütlaç, Rize pepeçurası, fındıklı baklava, kabak tatlısı, enişte lokumu gibi Rize’nin geleneksel tatlıları ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Yemekler de olduğu gibi tatlılarda da yenilikçi tarifler ön plana çıktı. Yaban mersini olarak da bilinen Rize likapasıyla yapılan sütlü tatlılar, kadayıflar, enişte lokumları, dondurmalar ve coğrafi işaret tescilli Ayder Balıyla yapılan helva da büyük beğeni topladı.

Yöresel lezzetlerin yanı sıra Rize’nin asırlardan bu yana taşınan el sanatları da standlarda yerini aldı. Ahşap işlemeler, sepetler, Hemşin çorapları, cam sanatı, hasır örgüler onlarca çeşit el sanatı övgüyle karşılandı.

Ziyaretçiler sanatkarlarından sanatlarının inceliklerini keşfetme fırsatı buldu.