Epilepsililer ne engelli, ne engelsiz kategorisinde

Epilepsi ve Yaşam Platformu ve Epilepsi ve Yaşam Derneği Başkanı Ebru Öztürk, her yıl 10-16 Mayıs arasında ilan edilen Engelliler Haftası dolayısıyla bir açıklama yayınladı.

Her yıl Engelliler Haftası dolayısıyla engellilerin hatırlandığı ve bir sonraki yıla kadar unutulduklarını belirten Öztürk, “Engelli kuruluşları ve yakınları engelli sorunlarıyla yaşamaya devam ederler.” dedi.

Engelli kuruluşlarının desteklenmediği ve engelli maaşı ödenmemesi amacıyla türlü zorluklar çıkartıldığını dile getiren Öztürk, “Engelli maaşları vermemek için engellilik yüzdeleri yeni heyet raporlarıyla daha düşük gösterilip; engelli bakım ücreti asgari ücretin bile dörtte biri olarak belirlenmektedir. Engellilere, engelli maaşı vermemek için, engellilerin aile içinde, anne ve baba maaşı, aile nüfusuna bölünerek kişi başına 450 TL’nin üzerinde gözüküyorsa, ailesinin geliri var diye engellinin yasal hakkı olan maaşı verilmemektedir. Engellinin babasına ve annesine miras kalan köy evi bile engelliye maaş vermemek için gerekçe olarak gösterilmektedir. Engelli yakınlarının birçoğuna gerekli sosyal hizmet verilmeyip iletişim amaçlı bile engelli ailesi tespiti (haritası) yapılamamaktadır.” dedi.

Engelliler Meclisi engelliler için ne yapar?

Engelliler arasında özellikle zihin ve beyin engellilere iş ve destek verilmediğini ifade eden Öztürk, “Binlerce epilepsili; cüzzamlı gibi itilip tecrit edilip işten çıkarılmakta, hatta Sağlık Bakanlığı raporuna göre, diğer engellilerin 3 katı işsizliği iliklerine kadar hissetmektedir. Yüzde 40 engellilere araç alımında vergi desteği verilirken, epilepsili yüzde 40 engelli olunca ehliyet alamamakta, nöbet geçirmeyip; ehliyet alanlara da vergi desteği verilmemektedir. Engel derecesi saptanamayan tek hastalığı yaşayan epilepsililer, süreklilik göstermeyen nöbetlerden dolayı ne engelli, ne de engelsiz kategorisinde olduğu da bilinen bir başka gerçeği sergilemektedir. Engelliler için gerekli desteği görmemizi sağlayamayan ama araç desteği, ekonomik destek gibi birçok konuda köstek olan birçok kurumun karşısında,Kent Konseylerindeki Engelliler Meclisi engelliler için ne yapmakta?” dedi.

950 bin epilepsi hastasının sesi neden duyulmuyor?

“Ne devlet gerçekten epilepsilileri hissediyor, ne de epilepsiler bir araya gelebiliyor.” şeklinde konuşan Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Çünkü epilepsililerin çoğu, epilepsili olduğunun hissedilmemesi için, ilacı yazdırmadan, derneğe katılmadan, sosyal medyada epilepsi ile ilgili sayfalara üye olamadan, işe girişte işverenden saklayarak, evlendiği kişiye bile söylemekten çekinerek yaşıyor. Böyle binlerce epilepsili var. Oysa ülke genelinde 12 milyon engelli grubu ses getiriyor da, sadece epilepsisi olan 950 bin kişi olunca neden ses duyulmuyor? Ülkeyi kucaklayan tek epilepsi hasta derneği olmasına karşın ne kişi, ne kurum, ne devlet; nasıl oluyor da hâlâ görmüyor; göremiyor; gösterilmiyor veya görmek istenilmiyor? Bizler 2003 yılından beri sahada olan epilepsililer olarak, kendilerini engelli konusunda en hassas, en ilgili partiler olduğunu söyleseler de, bugüne kadar bir kere bile bizlere yer göstermemiş kurumlar olduğunu bilerek, yaşayarak, iliklerimize kadar hissederek yaşamış 950 bin epilepsili adına, sadece Engelliler Haftasında bari duymalarını, görmelerini, hissetmelerini diliyoruz.”