EBU GARİB'TEKİ TECAVÜZ FOTOĞRAFLARI

ABD Başkanı Obama'nın yayınlanmasına karşı çıktığı yeni fotoğraflarda Amerikan askerleri bir kadın mahpusa tecavüz ediyor.

Amerikalı emekli bir general, Iraklı mahpuslara işkence ve tecavüz görüntülerinin yer aldığı fotoğrafların, ABD Başkanı Barack Obama'nın yayımlanmasını istemediği fotoğraflar arasında bulunduğunu belirtti.

İhlal iddiaları üzerine Irak'taki Ebu Garib tutukevinde soruşturma yürüten emekli Tümgeneral Antonio Taguba, İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan makalesinde, "tüyler ürpertici" olarak nitelediği bu fotoğrafların yayımlanmaması yönündeki Obama'nın kararına kendisinin de katıldığını ifade etti.

Gazeteye göre, yeni fotoğraflardan en az birinde bir Amerikan askerinin bir kadın mahpusa tecavüzü, bir diğerinde bir erkek mahkuma tecavüz, bir diğerinde daha bir kadın mahpusun vücudunun üst tarafındaki kıyafetlerin zorla çıkarılması, başka fotoğraflarda da mahpuslara cop, tel gibi cisimlerle tecavüz görüntüleri yer alıyor.



SKANDAL 2004'TE PATLAK VERMİŞTİ

Ebu Garib skandalı Amerikalı askerlerinin çektiği fotoğrafların 2004'te ortaya çıkmasıyla patlak vermişti. The Telegraph gazetesi, yeni fotoğrafların 2001-2005 yılları arasında Ebu Garib ve diğer 6 tutukevindeki 400 ihlal vakasıyla ilgili olduğunu belirtti.

Amerikan Federal Temyiz Mahkemesi hakimleri, Amerikalı personelin ihlalleriyle ilgili fotoğrafların yayımlaması yönünde karar vermişti. Amerikan Medeni Haklar Birliği (ACLU) tarafından Adalet Bakanlığı aleyhine açılan davaların art arda kaybedilmesi üzerine de, Pentagon fotoğrafları 28 Mayıs'ta yayımlama yönünde karar almıştı.