Çaykur'un zarar etmesi kötü yönetim ve beceriksizlikle açıklanabilir

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "ÇAYKUR, Varlık Fonuna aktarıldığı 2016'dan itibaren her yıl katlanarak artan zararlar açıklamaktadır." dedi.

Bekaroğlu yaptığı açıklamada CHP olarak TBMM’ye sundukları Çay Kanunu Teklifinin reddedildiği gün Çaykur'un yine zarar açıkladığını ve 2021 Faaliyet Raporunda Çaykur’un 503 milyon 840 bin TL zarar ettiğini hatırlattı.

Çaykur'un beceriksiz yönetim nedeniyle zarar ettiğini ve zararı yüksek faizlerle borç alarak kapatmaya çalıştığını belirten Bekaroğlu, "Nitekim, bankalara olan kredi borcu giderek katlanan Çaykur’un şu an 5 milyar 200 milyon TL borcu vardır. Bu durum, ÇAYKUR’un iflası anlamına gelir." dedi.

Çay Kanunu çıkarılmadığı için çay sektöründe bir kuralsızlık hakim olduğunu söyleyen Bekaroğlu, "Çaykur’un zararının temelinde kuralsızlık ve özel sektöre kıyak çekme anlayışı yatmaktadır. Çaykur’un işleme kapasitesini artırmayıp, olanını da kullandırmayan, kota ve kontenjanla üreticiyi özel sektörün insafına terk eden siyasi irade, üreticiyi koruyan, bölgede refahı artırmaya odaklı bir Çay Kanunu çıkarmak yerine Çaykur’u Varlık Fonuna devretmiştir. Dünyada kişi başı çay tüketiminin en fazla olduğu ülkemizde ÇAYKUR’un zarar etmesi ancak kötü yönetim ve beceriksizlikle açıklanabilir." dedi.

Bekaroğlu açıklamasında Çaykur’daki yönetim anlayışının değişmek zorunda olduğunu ifade ederek, "Özel sektörün 3-5 tane fırsatçısına kıyak çekmeyi bırakıp, çay üreticilerinin menfaatini koruma adına Çaykur yeniden yapılandırmalıdır. Çay Kanunu bir an evvel çıkmalı; Çaykur yağmadan, çay üreticisi kota ve kontenjan zulmünden kurtarılmalıdır." şeklinde konuştu.

Çay Kanununun çıkmasını engellemek Çay üreticisine ihanet değil midir?