Çaycılar Yardımlaşma Kooperatifi ve Çaybank

Çaycılar Yardımlaşma Kooperatifi ve Çaybank, Rize tarihinin iki önemli atılımıydı.

Araştırmacı-Yazar fatih Sultan Kar, Rize tarihinin iki önemli kuruluşu olan Çaycılar Yardımlaşma Kooperatifi ve Çaybank'ı kaleme aldı.

16 Mayıs 1946 tarihinde çay üretimini artırmak, maliyetini düşürmek, çay üreticilerini araç ve gereçlerini ucuza mal etmek, ortaklarına kredi sağlamak, ucuz fiyatla gübre temin etmek ve ortaklarının hayat seviyelerini yükseltmek amacıyla Ekrem Orhon, Ahmet Talha, İlyas öksüz, Ahmet Morgül, Ahmet Demirel, Murat Kuvel, Ahmet Şanda, Ahmet Temizel, İshak Ak, İsmail Aksoy, Mustafa Sarı ve Mehmet Ali Taşpınar tarafından Çaycılar Yardımlaşma Kooperatifi kuruldu.

Çaycılar Yardımlaşma Kooperatifi'nin ortak sayısı 03 Mayıs 1958 tarihinde 17 bin 746 idi.

Çaycılar Yardımlaşma Kooperatifi 1 Mart 1958 tarihinde 1.000.000 lira sermaye ile Çaybank’ı kurdu.

Bankanın kurucuları Çaycılar Yardımlaşma Kooperatifini temsilen Ahmet Karaali, Yakup Temizel, A. Rıza Zorluoğlu, Mustafa Aziz Başar, Yusuf Tiryaki ve Medet Rakıcı’dan oluşmakta idi.

1992 yılında banka tüm hisseleriyle özelleştirilip merkezi birimleri İstanbul'a taşınırken bankanın ismi de Derbank olarak değiştirilmişti.

1997 yılında Bayındır Grubu bünyesine katılarak 1998 yılında Bayındırbank olarak hizmet vermeye başlayan banka, 2001 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmişti.