Çay diye odun satmaya devam ediliyor

Ziraat Mühendisi Şener Bülbül, yaş çay kampanyasının devam ettiği şu günlerde bazı vatandaşların evsafa uygun çay satmadığını ve kul hakkına girdiğini söyledi.

Yaş çay için açıklanan taban fiyatın evsaf diye tabir edilen 2,5-3 yaprak ve taze olmak özelliklerini taşıyan ürünler için geçerli olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisi Şener Bülbül, "Maalesef ki peşin para ile odun satın almaya devam ediyoruz. Daha doğrusu Çay diye odun satmaya devam ediliyor." dedi.

Bülbül, "Elle toplanan günlerden, makasla toplanan günlere ve makine ile toplanan bu günlere geçişte; ürün kalitesinde ve randımanında büyük düşüşler yaşanmakta." diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü; "Hem Üretici hem de sanayici zor durumda kalacak, kalıyor. Zarar eden işletmeler bir bir kapanırken üretim kapasitelerinde düşüşler yaşanmakta. Kalitesiz ürünler nedeniyle pazarda dem, aroma ve ekstrakt gibi konularda sorunlar yaşanmaktadır. Her bir sorunun geri beslemesi olacağı gerçeğini unutmamak lazım."

Açıklanan fiyatlardan ürün alabilmek için bankalardan kullanılan finans Maliyetlerinin 1 kilo yaş çay için 1.2 TL'yi geçtiğini belirten Bülbül şöyle konuştu; "1 kilo 6.5 net fiyat ve 1.2 TL finans Maliyeti  ile gerçek maliyet 7.70 TL olmuştur. Sonuç olarak bu çay hepimizin geçim kaynağı, ek gelir kaynağı. Bu toplama şeklinden vazgeçmek bir zorunluluk olarak kabul edilmeli. Gün eskiye döner ve tekrar Çay seçtiğimiz günler geri gelir. Bozukluğa göre fiyat (rekolteye göre) verilmesi de gündemdedir. Yağmurlu havalarda yapılan alımlarda kesilen fireden çok daha fazlası kadar suya para ödenmektedir. Başka bir ifade ile yağmur suyunun kilosu 6.5 TL net fiyattan satılmaktadır. Örneklendirirsek; Yağmurlu bir günde 100 Ton Yaş çay alan bir işletme 20 ton yağmur suyu alır. Bu suyun 10 tonunu müstahsilden keser geri kalan 10 tonun parasını ise öder. İste size gerçek iki örnek. Bugün günlerden Cuma; üreticinin hakkını yiyen sanayici de, sanayiciye kazık atan üreticide tekrar tekrar düşünmeli. Kul hakkına girdik mi, girmedik mi?"