ATATÜRK CADDESİ'NİN DEĞİŞEN YÜZÜ BU MU?

Rize Belediyesi tarafından Atatürk Caddesi'nde yapılan kaldırım ve peyzaj çalışmaları her ne kadar takdire şayan görünse de, bazı gözden kaçan noktalar düşündürüyor.

Yorum-Haber: Turgay Ayhan

Geçtiğimiz günlerde Rize Belediyesi Basın Servisi tarafından geçilen Atatürk Caddesi'nin son durumu ile ilgili basın bülteni, caddenin kaldırım, dinlenme alanı ve peyzaj çalışmaları itibariyle tamamlandığını belirtiyordu.

Dalyan Mevkiinden Cumhuriyet Meydanına kadar olan bölümün kaldırım çalışmaları, belirtilen sürede tamamlanamamasına ve yapım aşaması boyunca özellikle esnaf tarafından eleştirilse de, caddenin tamamı itibariyle ortaya çıkan sonuç memnun edici. Granit döşenen kaldırımlar ve doğal küp taş kullanılarak yapılan yol, kaldırım ışıklarıyla birlikte, Atatürk Caddesi'ne ayrı bir soluk kazandırdı.

Atatürk Caddesi'nin değişen yüzünün haklı gururunu taşıyan ve bu değişimi bir basın bülteni ile vatandaşlarıyla paylaşan Rize Belediyesi, "tamamlandı" şeklinde belittiği çalışmalarda, bazı eksiklerin olduğunun elbette farkındadır.

Örneğin Belediye Parkı'nın hemen yanında, yol kenarında bulunan MOBESE direği, kaldırımın estetik yapısını bozar cinsten. Simetrik bir şekilde dizilmiş olan kaldırım ışıklarının hemen yanında dikilen ve caddenin uyumuna, güzelliğine gölge düşüren MOBESE direğinin yeri konusunda acaba farklı bir nokta seçilemez mi? Kaldı ki, o kaldırımların yapılabilmesi için, kesimi esnasında vatandaşların da yoğun tepki gösterdiği yüz yıllık çam ağaçları heba edilebilirken, MOBESE direğinin lafı bile olmaması lazım...

Cadde ile ilgili bir diğer eksik görünen nokta ise, yine MOBESE direğinin hemen yan tarafında bulunan Belediye Parkı duvarları. Kaldırım çalışmaları esnasında tahrip edilen ve kaldırım tamamlanmasına rağmen ilgilenilmeyen duvarlar, "tamamlandı" denilen Atatürk Caddesi'nin değişen yüzüne bir gölge daha düşürüyor.

Yeni ve değişen caddenin en büyük sorunu ise "Trafik". Orta Camii önünde bulunan 4'lü kavşakta bulunan trafik ışıkları doğru bir tercih olsa da, özellikle her ne kadar parkomat sistemi dahilinde olsa da, yolun sağına park eden araçlar sayesinde trafik işkenceye dönüşüyor. Işıklarda bekleyen araç sayısı ve sağda bazen 2 sırayı bulan park halindeki araçlar sayesinde özellikle günün yoğun saatlerinde cadde trafik kuyruğu uzuyor da uzuyor.

Rize Belediyesi, kaldırımlarından, alt yapısına, ışıklarından, yoluna kadar Rize'ye farklı ve değişmiş bir Atatürk Caddesi kazandırdı. Ancak, caddenin gerçekten takdir kazanabilmesi, bu yeniliğe yakışır şekilde eksikliklerin tamamlanarak, trafik anlamında eski halini aratmayacak sistemlerin uygulanmasında yatıyor.