Amerika Vizesi İçin Yapılması Gerekenler

Türkiye'den Amerika Birleşik Devletleri'ne yapılacak olan seyahatlerde çeşitli resmî uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalardan en önemlisi ise vize başvurusudur.

Uzun veya kısa süreli yapılan seyahatlerin hepsinde geçerli olan Amerika vizesi, pasaport türü ayırt etmeksizin zorunlu bir uygulamadır. Bu kapsamda bordo, gri, yeşil ve siyah pasaport hamillerinin Amerika vizesi için başvuru yapmaları gerekmektedir.

Amerika vizeleri için gerçekleştirilecek olan başvurular Amerikan Konsolosluğu ve Büyükelçiliği’nden yapılmaktadır. Bu kapsamda konsolosluk ve büyükelçiliklerin yetkilendirdiği vize başvuru merkezlerinden de süreç hakkında destek alınabilmektedir. Amerika vizesi, diğer vizelere nazaran daha dikkatli olmayı gerektirmektedir. Vizenin onaylanması halinde kişinin Amerika’ya giriş yapacağı garanti olmamaktadır. Göçmenlik memurunun bir onayına daha tabii tutulan kişinin bu süreç boyunca çok dikkatli olması gerekmektedir. Amerika vizesi hakkında merak edilen ve bilinmesi gereken tüm detaylar için yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.

Amerika Vize Türleri Nelerdir?


Amerika vizesi, seyahatin amacına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu kapsamda seyahatin amacına ve süresine göre değişebilen vize türü, kendi içerisinde farklı gruplara ayrılmaktadır. Kolay anlaşılması adına Amerika vize türleri iki grupta sınıflandırılmaktadır.

Kısa Süreli Amerika Vizesi


Kısa süreli Amerika vizesi, özellikle turistik nedenlerden dolayı alınmaktadır. Amerika’yı keşfetmek veya arkadaşını ziyaret edebilmek için ihtiyaç duyulan bu vize aşağıdaki amaçlar doğrultusunda da istenmektedir;

·        Ticari nedenler
·        Tıbbi tedaviler
·        Yatırım veya finans işlemleri
·        Akademik eğitim
·        Dil öğrencisi
·        Staj veya geçici işçi
·        Transit geçiş

Uzun Süreli Amerika Vizesi


Uzun süreli Amerika vizesi, ABD sınırları içerisinde kalıcı oturum sağlayabilmek için ihtiyaç duyulan bir vize türüdür. Aile birleşimi ile hayatını Amerika’da idame ettirmek isteyenlerin uzun süreli vizeye başvurmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra nişanlılık, göçmen ve Green Card gibi durumların hepsi uzun süreli Amerika vizesi kapsamında değerlendirilmektedir. Uzun süreli Amerika vizesi alındığı zaman kişi burada iş, okul veya diğer faaliyetleri özgürce gerçekleştirebilmektedir.

Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?


Amerika vizesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından en çok başvurulan vize türlerinden biridir. Bu kapsamda “Amerika vizesi nasıl alınır?” veya “Başvuru sürecinde nelere dikkat edilmelidir?” gibi birçok soru ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Amerika vizesini alabilmek için kişilerin ilk olarak DS 160 adı verilen formun eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Form bünyesindeki tüm satırlar, eğer “Opsiyonel” ibaresi yok ise boşluk kalmayacak şekilde ve İngilizce doldurulmalıdır. Burada verilen bilgilerin mutlaka doğru olması istenmektedir. Eğer yanlış veya eksik bilgi verilmesi durumunda Amerika vizesi için resmî süreç iptal edilmektedir. Formun doldurulmasını takiben Amerikan Konsolosluğu veya Büyükelçiliği’nden randevu talep edilmelidir. DS 160 formunun da aralarında olduğu Amerika vizesi için gerekli evraklar, randevu gününde kişinin yanında bulunmalıdır.

Amerika vizesi için konsolosluk tarafından istenen evraklar şu şekilde sıralanmaktadır;
·        Pasaport (Seyahatin bitişinden sonra en az 6 ay daha geçerli olması gerekmektedir.)
·        Amerikan Konsolosluğu’ndan alınmış vize başvuru formu
·        Biyometrik fotoğraf
·        Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
·        Seyahatin amacını niteleyen resmi evraklar
·        Kişinin maddi gücünü belgeleyen dökümler
·        Kontrat, ruhsat veya tapu gibi belgeler
·        Seyahatin gerçekliliğini kanıtlayan rezervasyon belgeleri
·        Mezuniyet belgesi
·        Transkript belgesi (Öğrenciler için)
·        Muvafakatname (18 yaşından küçükler için)
·        DS 160 başvuru formu
·        Evlilik cüzdanı (Evli olanlar için)

Yukarıda sıralanan gerekli evraklar, kişinin seyahat türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Bunlara ek olarak Amerikan Konsolosluğu kişiden farklı belgeler de talep edebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, belgelerin eksiksiz ve tamamen doğru bilgiler içeriyor olmasıdır. Konsolosluk, şüphe duyduğu durumlarda veya daha fazla kanıt gerektiği hallerde kişiyle özel mülakat yapabilmektedir. Bu durumlarda mülakata kesinlikle gidilmesi gerekmektedir. ABD vizesi için yapılacak olan başvuruların seyahatten en az 6 hafta önce yapılması tavsiye edilmektedir. Yoğunluğa göre başvuru süreci uzayabilmekte ve önceden planlanmış olan uçak biletleri bu durumda yanabilmektedir.

Amerika Vizesi İçin Randevu Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?


Amerika vizesi için resmî işlemler sadece konsolosluk veya büyükelçilikler üzerinden yapılabilmektedir. Amerikan Konsolosluğu veya Büyükelçiliği’nden alınacak olan randevularda bazı konulara dikkat edilmelidir. Konsolosluğun resmî internet sitesi üzerinden yapılacak olan başvurularda ilk olarak ülke ve şehir seçimi yapılmalıdır. Ekrana çıkan takvimden boş günlerden herhangi birinin seçilip kaydedilmesi gerekmektedir. Gerekli alanlar doldurulduktan sonra işlemleri tamamlayıp belgenin çıktısı alınmalıdır. Burada alınan çıktının randevu sırasında kişinin yanında olması gerekmektedir. Vize randevuları için istenen ücretler de aynı internet sitesi üzerinden ödenebilmektedir. Ödemenin yapıldığına dair dekont da randevu sırasında kişinin yanında hazır bulundurulmalıdır.

Vize Danışmanlığında Akla Gelen İlk Marka: Vize Başvuru Merkezi


Türkiye’deki şubeleri ile 1973’ten beri hizmet veren Vize Başvuru Merkezi, zamanın sizin için kıymetli olduğunun farkında olarak vize danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Yasal gereklilikler ve zorluklar karşısından en büyük yardımcınız olan Vize Başvuru Merkezi, Amerika vizesi ve Almanya vizesi gibi zorlu prosedürleri kapsayan başvuruları sizler için kolaylaştırmaktadır.

Amerika vizesi hakkında bilgi sahibi olmak, aklınızda sorulara cevap bulmak ve aynı gün içerisinde vize randevunuzu oluşturmak için Vize Başvuru Merkezi’ni tercih edin!